Extra virgină, pură, ușoară, presată la rece, certificată … Perucarea secțiunii de ulei de măsline de pe piață poate fi descurajantă. Ce înseamnă aceste etichete??

Etichetele de ulei de măsline pot avea atâtea fraze și sigilii pe care le-am simțit adesea amețit încercând să aleagă sticla “potrivită”. Ne-am întrebat ce descriptori sunt semnificative și care, dacă există, sunt doar marketing. Săptămâna trecută, câteva dintre întrebările noastre au fost trimise la un atelier de degustare a uleiului de măsline, care a avut loc la Universitatea din California, la Davis, ca parte a Slow Food Nation.

Iată câteva lucruri pe care le-am învățat despre etichetarea uleiului de măsline:

Ulei de măsline extra virgin
Acesta este gradul de top al uleiului de măsline, cu cea mai proaspătă aromă și majoritatea antioxidanților și polifenoli. Este, de asemenea, cel mai scump și, de obicei, folosit în pansamente sau pentru a termina feluri de mâncare, nu pentru gătit. Pentru a îndeplini standardele Consiliului Internațional Olive (IOC), un ulei de măsline extra virgin trebuie să fie făcută din măsline proaspete prelucrate repede după recoltare și uleiul trebuie extras mecanic, nu utilizează solvenți, la o temperatură care nu depășește 86 ° F. Nu trebuie să fie amestecat cu alte uleiuri sau sâmburi (măcinarea rămășițelor) și trebuie să treacă testele de gust ale laboratorului și ale IOC. Această desemnare nu este reglementată în Statele Unite, cu toate acestea, astfel încât să fie sigur că sunt obtinerea de ulei de măsline extra virgin adevărat, stick cu branduri din țările membre IOC sau cele certificate de Consiliul de ulei de masline din California (COOalchil).

Ulei de masline virgin
Acesta este un ulei intermediar de calitate, care se găsește în general în Europa, dar nu și în Statele Unite. Are unele defecte care îi împiedică să fie desemnată extra virgină. Defectele pot include aromă zero fructată, stânjenit, viticolă-oțetar, sediment mistuit, noroios sau rancid.

Uleiul de măsline sau uleiul de măsline pur
Acesta este un ulei de măsline defect care a fost rafinat pentru a elimina defectele. Practic inodor și fără gust, uleiul rafinat este amestecat cu ulei de măsline extra virgin pentru aromă. Este mai puțin costisitor decât extra virgin și o alegere potrivită pentru preparatele de gătit unde nu aveți nevoie sau doriți o aromă puternică de ulei de măsline.

Uleiul de măsline ușor
Aceasta este în esență aceeași cu uleiul de măsline pur, cu o aromă ușoară. Nu este mai ușor în calorii.

Uleiul de uleiul de măsline
Aceasta se face din reziduul rămas din presele de măsline anterioare. Este rafinat cu solvenți și amestecat cu un ulei extra virgin.

Prima presiune rece
Acest termen este o reținere din zilele în care măslinele au fost presate între covoare pentru a extrage uleiul. Prima presare ar produce un ulei de calitate superioară, în timp ce a doua presare ar produce ulei de calitate inferioară pentru a fi rafinat sau utilizat în lămpi cu ulei. În prezent, cu excepția cazului în care uleiul a fost fabricat folosind procesul mat (care este rar), termenul este doar marketing.

Data recoltării
Uleiul de măsline este cel mai bun atunci când este proaspăt și nu se îmbunătățește odată cu vârsta. Căutați uleiul fabricat recent și încercați să îl utilizați în decurs de un an.

Utilizați după dată
Această dată este, de obicei, la doi ani după efectuarea uleiului.

Îmbuteliate sau produse în Italia
Această afirmație nu este neapărat executată, astfel încât uleiul poate fi sau nu poate fi făcut în Italia sau din măsline italiene. Verificați eticheta posterioară pentru imprimarea fină a sursei de ulei (adesea Spania, Grecia sau Tunisia).

Uleiul de măsline din California
Numai uleiurile obținute din măsline 100% din California pot face această afirmație.

Sigiliile și medaliile
Uleiul de măsline european poate avea un sigiliu de origine desemnată care indică faptul că au fost produse într-o anumită regiune. În Statele Unite, Consiliul pentru ulei de măsline din California (COOC) acordă un sigiliu uleiurilor care respectă standardele IOC. Alte sigilii și medalii pot purta denumirea de târguri sau concursuri regionale. Acestea sunt, de obicei, un bun indicator al uleiului de calitate, în special dacă anul atribuțiilor se potrivește cu acel ulei specific. (Rețineți că petrolul anului 2008 al unui producător nu poate avea aceleași calități ca și ulei care a primit un premiu în 2004)

Am pierdut nimic? Împărtășiți-vă cunoștințele în comentarii sau anunțați-ne dacă aveți întrebări despre ceva care nu este pe listă. Săptămâna viitoare, vom posta câteva dintre lucrurile pe care le-am învățat despre degustarea uleiului de măsline și caracteristicile aromelor.

Legate de:
Întrebare bună: Uleiul de măsline ușor
Supermarket Saver: cât de mult să plătești pentru uleiul de măsline?
Marea înșelătorie cu ulei de măsline. Nu fi suprimat.
Care este afacerea cu uleiuri??
Care e mai bun? Uleiul de legume vs. uleiul de măsline

(Imagini: Gregory Han)