(Image credit: Lisa Pepin)

Ce: Tofu vietnamez
Unde: Satul Mo din sud-estul Hanoi, Vietnam
Citiți primul post: Calea Ingenioasă pe care Tofu a făcut-o în Vietnam

Tofu pare să primească un rău în lumea occidentală. Oamenii îl văd ca pe un înlocuitor rău de carne, rezervat vegetarilor cu pieliță, cărora trebuie să li se lipsească alimentația și alte opțiuni pentru a mânca o lipsă de gust alb. Nu-mi place să recunosc acest lucru, dar chiar și în calitate de vegetarian, am fost de acord cu ei, pentru că nu știam cum să-l gătesc.

Aici, în Hanoi, una dintre cele mai bune surprize alimentare a fost modul în care oamenii folosesc tofu. Iată ce am învățat.

(Image credit: Lisa Pepin)

1. Tofu este un ingredient foarte versatil, de înaltă valoare proteică.

Tofu iubitorii de acolo deja știu acest lucru, dar a fost o lecție minunată pentru mine. Când m-am mutat în Hanoi acum mai bine de un an, eram mai mult emoționată de mâncare. Am evitat carnea de la vârsta de 12 ani, de la o vegetariană de soi de grădină (cu intenția de a veni în joc), la un vegan pentru o perioadă de doi ani și, în ultimii patru ani, un pescetar. Am crezut că o țară cu o coastă atât de lungă va avea tone de fructe de mare frumoase, dar nu a fost așa.

Tofu, totuși, poate fi steaua unei mese: bun dau este o mâncare populară pe stradă, care este doar cuburi tofu adânc prajite, servite cu paiete de tăiței de orez, ierburi proaspete și sos de creveți picant sau sos de pește pentru scufundare. La orice stradă com binh dan unde clienții primesc o placă de orez aburit și pot alege din câteva din cele 15-20 de feluri de mâncare diferite, nu este neobișnuit să găsești două sau trei preparate diferite de tofu, alături de diferitele tipuri de carne și legume. Într-un oraș cu foarte puțini vegetarieni, aprecierea vietnameză pentru tofu ca o proteină de zi cu zi de mare valoare a fost imensă pentru mine.

2. Tofu nu este doar pentru vegetarieni.

Vietnamezii nu văd tofu ca înlocuitor de carne pentru vegetarieni și, de fapt, multe feluri de mâncare combină carne sau fructe de mare și tofu. Câteva perne tofu prăjite într-o supă de carne de vită înmuguriesc arome și adaugă o altă textura, o componentă importantă a unei mese vietnameze. Tofu poate fi umpluta cu carne si prajita, fiarta cu verdeturi cu frunze si carne tocata pentru a face o supa simpla sau chiar prajita sau fiarta singura si servita cu sos de peste pentru scufundare.

Vegetarienii de Vest pot considera că acest tratament de tofu este ciudat, dar aici, valorificarea maximă a unei proteine ​​ieftine de umplere are sens doar pentru gătitul zilnic.

(Image credit: Lisa Pepin)

3. Folosiți bețișoarele pentru a prăji tofu.

Acesta a fost un schimbător de joc pentru mine. Oricât de mult am blotat blocuri uscate de tofu înainte de a le prăji, ele încă s-ar întindeau mereu și arătau în ulei fierbinte. Acest lucru însemna că eu tofu rar. Când am făcut-o, nu am folosit suficientă căldură din cauza fricii de ulei fierbinte, așa că a durat totdeauna și cuburile prăjite au ieșit în continuare dezamăgitor de limpezi și de murdare.

Folosirea betisoarelor pentru a transforma cuburile tofu este mai exacta decat o spatula sau clesti si iti pastreaza mainile la o distanta de siguranta de la pop-ul ciudat al uleiului fierbinte, astfel incat sa te poti intoarce la caldura pentru a obtine o adancime de aur,.

4. Un pic de sos de pește adaugă o tonă de gust la tofu prăjit.

Nu vă temeți de sosul de pește! Tofu și sos de pește sunt un meci făcut în ceruri. Data viitoare când prăjiți tofu, stropi o linguriță sau două sosuri de pește în tigaie la sfârșit și amestecați-prăjiți cuburile tofu timp de un minut sau două. Ei vor absorbi aroma umami și vor avea un pic de tang sărat. Adăugați cuburile la o supă sau amestecați-le prăjiți cu legume într-un sos simplu, adăugați orez sau fidea și aveți un prânz rapid și gustos.

De la mare la mic, aceste momente de învățare mi-au arătat că trăirea într-un alt loc poate aduce atât de multe lucruri noi, chiar și la mâncarea pe care credeam că o cunoșteam. Ai avut vreodată experiența asta?