Am gatit cu o tigaie din fonta de ani de zile si o iubim absolut. Avem grijă să o curățăm în mod corespunzător și suntem religioși în privința păstrării ei. Dar, în toți acești ani, ne-am întrebat întotdeauna: ce este condimentarea pe fontă? Cum functioneazã?

Stânga pe cont propriu, fierul va coroda treptat și rugina datorită oxigenului și umezelii din aer. Din fericire, aceleași proprietăți care determină corodarea fierului permit să fie protejate! De fapt, fierul nu este complet solid, dar este într-adevăr destul de dur și poros. În timpul procesului de coacere, grăsimile se scufundă în pori și sigilează metalul din aer.

Apoi, grăsimile se oxidează când metalul este încălzit. Potrivit lui Harold McGee în Pe alimente și gătit, acest lucru face ca grăsimile să “se lege unul de altul … pentru a forma un strat dens, dur, uscat”. Deoarece fonta este atât de poroasă, acest strat de grăsime oxidată rămâne blocat pe suprafața metalului ca niște piese de puzzle.

De fapt, am avut multe dificultăți în găsirea informațiilor definitive și directe despre ceea ce se întâmplă la nivel microscopic și chimic în timpul procesului de coacere sau care sunt proprietățile fierului care fac acest lucru posibil. Orice fizicieni, chimiști sau toți cei care se află pe acolo cu ceva de adăugat?!

Legate de: Campfire gătit: cele mai bune fructe ușor Frugal pentru camping

(Imagine: Membru Flickr vox_efx licențiat sub Creative Commons)