(Image credit: Casey Barber)

Nu vedeți tort de supă de roșii pe meniurile de deserturi la restaurantele cu stea Michelin. Nu este o invenție postmodernă a setului de gastronomie moleculară. Spre deosebire de gogoși sau chifteluțe, nu trece prin o revigorare a mâncării de confort sporit. Cu toate acestea, pentru ultimul secol, tortul de tomate a suferit, rămânând o prezență statornică, prin decenii de tendințe alimentare, pentru a deveni o pictură americană de desert. Și dacă nu l-ați încercat încă, sunteți în dezvăluire.

În ciuda denumirii sale, uneori, este un adevărat desert solid, un tort ușor de făcut care convertește fanii cu o singură mușcătură. Prăjitura de supă de tomate este, în esență, un tort de bază, dar aromat, care folosește o cutie de supă de roșii în locul laptelui, uleiului sau altor produse lactate; daca ai facut vreodata tort de maioneza cu ciocolata, ai folosit o tehnica similara pentru a aduce umezeala si textura la desert fara a adauga arome ciudate.

Un tort pentru combaterea depresiei

Deși iterațiile rețetelor de astăzi nu reflectă întotdeauna frugalitatea inițială, tortul de supă de roșii are rădăcini în gătitul din epoca depresiunii. Retetele pentru tort, uneori numite “Tortul de Mystery” din cauza ingredientelor sale secrete, au apărut pentru prima dată în cărțile de bucătărie comunitare în anii 1920 și 1930. Iar aceste prăjituri de prototip de tomate erau foarte simple: prăjituri cu un singur strat sau prăjituri de pâine cu cantități reduse de lapte în listele ingredientelor.

MaryJane Robbins, specialist în coacere și blogger pentru regele Arthur Flour, a ajutat la dezvoltarea versiunii actuale a regelui Arthur bazată pe rețeta familiei sale, scrisă de mama ei și păstrată într-o carte de bucate pe care matusa ei a început să o compileze în 1932. “Când am scris rețeta pentru site-ul, am dat peste cantitatea de unt “, recunoaste ea. Reteta ei originală a făcut apel la doar două linguri de unt și un ou și își amintește să folosească restul de jumătate de unt pentru a face o glazură simplă la vârful tortului.

(Image credit: MaryJane Robbins)

Supa lui Campbell ia tortul

Nu a durat mult timp pentru supa lui Campbell pentru a-si dezvolta propria versiune si a incepe sa o foloseasca pentru a-si promova bunurile. Potrivit înregistrărilor oficiale ale Companiei Campbell Soup, prima reteta de tort de supă de roșii, elaborată de companie, a apărut în 1940 ca o budincă aburită în stil britanic. (O scurtă dată: Campbell’s Soup Tomato a fost introdusă publicului în 1897, dar bucătăriile de testare a lui Campbell nu au fost deschise oficial până în 1941. De aceea, decenii de gospodine se adună în mulțime și își dezvoltă propriile rețete de tort).

Reteta de budinca aburita a cerut, de asemenea, cantitati reduse de grasime – un lingur de unt, o lingura de untura – dar odata ce rationarea untului a cazut in urma celui de-al doilea razboi mondial, retetele de tort de supa de rosii s-au imbogatit cu noua prosperitate a natiunii pentru a menționa obsesia americană în creștere cu comoditatea culinară). Nancie McDermott, autor al Torturi de sud, constată că, în epoca postbelică, publicitatea a început să se adreseze femeilor casnice (gândiți-vă Om nebuncampaniile de marketing) și, ca și astăzi, secțiunile de hârtie de ziar săptămânal au inclus rețete care au contribuit la influențarea și antrenarea cunoștințelor de gătit la domiciliu.

Între timp, adaugă ea, gătitul devine din ce în ce mai puțin regional; de la Louisiana la Delaware la Minnesota, doamnelor din toată țara le-ar putea cumpăra lui Campbell și ar putea intra în această tendință. În anii ’60, tortul de supă de roșii, așa cum îl știm astăzi, se îndrepta spre casele din America.

Prăjitură de supă de tomate pentru epoca modernă

Matt Lewis și Renato Poliafito, fondatorii brutăriei din New York Baked, au descoperit tortul de supă de roșii atunci când lucrează la cea de-a doua carte de bucate Exploatări de pâine. A fost factorul kitsch care le-a atras mai întâi la prăjitura de tomate. Dar, ca mulți brutari înaintea lor, ei au descoperit plăcerile neașteptate și autentice ale rețetei. Dincolo de ingredientul de interes, Poliafito a găsit o altă legătură între această rețetă chinezesc americană și o altă tradiție de gătit adusă aici de către imigranți: “Fiind italiană, ați adăugat puțină zahăr la sosul dvs. în funcție de cât de stridente erau roșiile”, explică el.

Băieții i-au plăcut atât de mult încât și-au inclus propriul stil clasic: o rețetă pentru torturi de supă de roșii, cu glazură de mascarpone. Prin transformarea tortului în cupcake, un desert american complet modern, echipa Baked a adăugat încă un strat la istoria lungă a prăjiturii de tomate. Și glazura de mascarpone pe care o învârteau în vârf este încă o evoluție a rețetei de tort de supă de roșii.

(Image credit: Casey Barber)

Doar adaugati glazura de brânză cremă

Înghețarea și înghețarea nu făceau parte din primele rețete de prăjituri de tomate (din nou cu frugalitatea), iar prezentarea era foarte simplă. Acesta a fost întotdeauna servit ca un tort single layer și aproape întotdeauna simplu, Robbins își amintește, cu excepția zilelor de naștere, când a făcut o cerere specială pentru glazura de vanilie.

Potrivit lui McDermott, glazura de brânză cremă a devenit proeminentă în anii 1970, când tortul de morcov “sănătos” a luat lumea deserturii prin furtună. “A fost un punct de cotitură uriaș”, spune ea. Și acum, datorită simplității, vitezei și a gustului incontestabil al glazurii de brânză cremă – așa cum McDermott râde, este mult mai ușor să faci decât glazura sau meringue fiert – acest topping a devenit acum parte din canonul tortului de supă de roșii, împreună cu tendința de a face un tort dublu-strat.

Ați încercat acest tort simplu și reconfortant? Un bun loc pentru a incepe este reteta lui Campbell, care a aparut in 1966 si este considerata standard – cele mai moderne variante deviau doar usor. Slather cu brânză de cremă, sau nu; împărțiți-l cu ceilalți sau salvați-vă totul ca o gustare secretă.