Nemrégiben a Serious Eats sörökből álló tizenhárom sajtból vettem ihletet, amelyet mindenki tudni akart. Gyors pillantást vetettek a listájukra, majd hirtelen elfordultak. Hány átfedés lenne, ha összeállítottam a saját sajtok gyűjteményét? Meglepő módon csak négy.

Köszönöm szégyentelen szánalmas emlékezetemnek, gyorsan elfelejtettem mindazt, amit a Serious Eats listán láttam, és azonnal elindítottam a sajátomat. Mindössze két perc telt el a fordításhoz. És ültem és gondoltam, gondoltam és gondoltam, és nagyon elégedett voltam azzal, amit felbukkant; Valóban nagyon gyorsan tudom a 13 legjobb kedvenceimet elcsípni. Miután visszanézett a Serious Eats listára, csak egy sajtkínálat volt, amit úgy gondoltam, hiányzott a listán, és ez valamiféle nyájas, brie-stílusú sajt lenne. Hoppá.

Gondolj erre, mint egyfajta CliffsNotes, kiindulópont arra, hogy hol kezdjék, ha többet szeretne megtudni a sajtról. Ez az, amit a sivatagi szigeti sajtlistámnak tekintettem, vagyis a nem-kihagyhatatlan alapanyagok. (Bár egy sivatagi sziget egy hatalmas, 13 sajtos választékkal hangzik, mint bármi más, csak egy kétségbeesett helyzet.)

És vegye be a listát egy sóval. Ez a kedvencem az én-mire-mi érdemes a hétéves sajtokkal való munkát követően. Ők azok a sajtok, amelyek felgyújtották az elmémet, és mások, amelyeket feltétlenül szükségesnek találok ahhoz, hogy megértsék a különböző stílusok körét, amelyeket a sajtkészítés fedezhet.

Felismerje továbbá, hogy ez a lista szörnyen szubjektív. De jó ízlésem van, esküszöm. Néhány általános stílus, mint a Farmhouse Cheddar vagy a Fresh Goat Cheese – és néhány olyan speciális sajt, amely megérdemli saját megemlítését.

És itt vannak (semmiképpen sem):

1. Farmház Cheddar
Mikor a rongyos fajta, ez a sajt lehet túlnyomóan rusztikus, fogazott, és összetett, a teljes ünneplés, mi történhet, ha a cheddar megy jobbra. Ez egyike a sokoldalúbb sajtoknak, hogy mindenféle italokhoz párosuljanak, a sörről a borról a whiskyre a koktélokig. (A képen: Cabot Clothbound Cheddar, $ 14 a Market Hall Foodsben)

2. Friss kecske sajt
Ez az egyszerű öröm megnövelheti az ételek legelevánsabb ételét (még mindig találtam egy dísztelen kecskesajtot a tetején a saláta rendkívül élvezetes) és hihetetlen fólia más ízekhez. (A képen: Celebrity Chevre, 9,99 dollár az iGourmet-en)

3. Burrata
Ez az utolsó Meal sajtom. Valóban ez a dolog, amit az álmok készítettek. Eleget mondott. Ha itt volt egy bizonyos sorrendet a listához, Burrata az első helyet kaphatja. (A képen: Paula Lambert Burrata Burro, 12,99 dollár az iGourmetben)

4. Idős francia stílusú kecskesajt
Az öregedés új kecsketej-sajtot hoz teljesen új magasságokká. A geotrichum candidum penészgomba (melynek köszönhetően ezeknek a sajtoknak a rongyai ráncosak, ráncosak), ennek a stílusnak a legjobb változatai általában krétos belső terek, rögös krémes gólya a koponya alatt, mindegyik drumot a textúrák és az ízek érdekes kombinációjával, majdnem három sajtot egyben. (A képen: Murray’s Aged Valencay-i barlang, 13,99 $ Murray sajtján)

5. Epoisses
A fejemben az egyik legszívóbb mosható rudak körül. Ha nem tudod, hogy egy mosott-héjas sajt, akkor ez biztosan hívő lesz. Ez büdös, biztos, de olyan krémes is lehet. És a csomagolás minden alkalommal megkapja: egy kerek, fából készült dobozban jön, tökéletesen illeszkedően a viszkózus belsejébe. (A képen: Epoisses, 27 $ a kézműves sajton)

6. Colston Basset Stilton
Legjobb, ez az a felfogás, amit egy kék sajt lehet és kell. Olyan ez, mint a bársony a nyelvben: tökéletesen kiegyensúlyozott a sós és édes, szorgalmasan erős és lágy. Szinte édes befejezése után mindenki kéknek hív. (A képen: Colston Bassett, Blue Stilton, 13,99 dollár az iGourmet-en)

7. Pleasant Ridge Reserve
Nagyon könnyen meg tudtam volna jegyezni ezt a “hegyi sajtot”. Ehelyett érdemes egy kis figyelmet szentelni egy Wisconsinban készült szuperlatiós változatnak, amely Beaufort, az Old World klasszikus után készült. Tökéletes, édes és mély, dinamikus, fából, húsból és barna cukornak tűnő kivitelben. Ha szereted Gruyert és hasonlókat, ez a sajt szép sok változtatni az életed. (A képen: Pleasant Ridge Reserve, $ 12.99 az iGourmet-en)

8. Lusta Lady Sajtok. Mindegyikük.
Számomra semmi sem jellemzi a kis termelésű amerikai sajtok művészetét, mint a Lazy Lady, Westfield, Vermont. A sajtnevek – szuper nyelv az arcán, mint például a Tomme Delay, a vegyes érzelem, Barick Obama, a Big Bang és a Lady in Blue – nem fáj. Laini Fondiller, a fejléc sajtolója teljes egészében lefedi a tanyáját, és 1987 óta szerves gazdálkodási módszereket alkalmaz. Sajtját teljes egészében a kis kecskeállományból is teszi. Mindannyiunknál beszélni fognak a kecskesajtos szeretettel. (További információ a Vermont Sajt Tanácshoz)

9. Super-Aged Gouda
Ha egy gouda már több mint három éve érlelődik, akkor valami hasonlít a cukorkaéhoz, mint a sajt. Kemény, majdnem kristályos és édes, egyenesen édes, ez a sajtkészítmény egyedül maradhat egy sajtlapon, és a legkiválóbb desszert lehetőségeket kínálja azoknak a perspektivikus, nem desszert szerelmeseinek. (A képen: Beemster X.O. Aged Gouda, $ 11 a Market Hall Foods-ban)

10. Tomme Crayeuse
Ez a természetes savanyú tehéntej a Savoie-ból, és igazán látványos. Krémszínűsége úgy eszik, mint egy brie, de egy földszerűséggel hasonlít a patate vagy a szarvasgomba. Mushroomy, eggy és buttery, van egy egyedi íz és a textúra ezt a sajtot, hogy én valahogy soha nem tűnik abroncs. Az egyik legkedvesebb kedvencem. A trükk az, hogy megtalálja, amikor tökéletesen érett. (A képen: Tomme Crayeuse a Formaggio Kitchenben, 19,98 dollárért az Ideal Cheese-nél)

11. Roquefort
Dicsőségesen ülve a sajt erejének “erős” végénél ez az agresszíven kék kéknek komoly harapása van, és a legjobb esetben ez a sajt szinte olyan, mint a tenger: sós és éles. És így, olyan krémes. Az igazi Roquefort nem mindenkinek szól, de azok számára, akik szeretik az erős kéköt, nincs semmi, ami eléggé tetszik. (A képen: Roquefort, 3 hónapos kézműves barlang, 33 dollár kézműves sajt)

12. Vacherin Mont D’Or
Ez a sajt valóban egyike a legkülönlegesebb recepteknek. A kéregben van csomagolva, így komoly erdőt kölcsönöz a belső paszta számára. Emellett bemutatja az igazi szezonalitást is; csak a téli hónapokban kapható. Hüvelykes, eggy, és teljesen ízesített, nincs semmi, mint ez. (A képen: Vacherin Mont D’or, 36,50 $ a kézműves sajtban)

13. Queso de la Serena
Ismét az egyik egyedülálló sajtból, főleg azért, mert nyers juhtejből és csonttörmelékből készült. Minden ilyen sajt elegendő lenne a listámon, mivel ez a sajt teljesen saját állata. Ezek a sajtok szinte savanyúak, de virágok. Ezeket a sajtokat Dél-Spanyolországban és Portugáliában találja meg, és ez részben azért is, mert olyan földrajzilag specifikusak, hogy e stílus sajtjai a vágást. (A képen: Murray barlang öregedik Queso de la Serena, 22,99 $ Murray sajtján)

Miután ránézett a Serious Eats listára, tudom, hogy sokat hiányzott. De még mindig elégedett vagyok a fordításommal. A legellentmondásosabb, elfelejtett sajtok közé tartoznak a brie, a Parmigiano Reggiano, és talán a mozzarella?

Szerinted mi volt az én mulasztásaim?

Nora Singley régen sajtoló és a Murray’s New York City-i Cheese Shop-i Oktatási igazgatója, ahol továbbra is tanít sajt osztályokat a nagyközönségnek. Jelenleg a The Martha Stewart Show televíziós szakácsa.

Összefüggő: Sajtok felülvizsgálata: Tomme Crayeuse

(Képek: Market Hall Foods, iGourmet, Murray sajt, kézműves sajt, Vermont sajtkormány, Formaggio konyha, Nora Singley)