(Kép jóváírás: Leela Cyd)

A pörkölés és a sütés közös szokások. Talán sült csirkemell, pörkölt egy egész csirkét vagy egy gyökérzöldségkeveréket, vagy legalábbis egy szelet süteményt. De tudod a különbséget köztük?

Ezeket a kifejezéseket gyakran használják felcserélhetően, de mi ténylegesen különválasztja őket? A pörkölés és a sütés valójában ugyanaz?

Száraz hő főzés

A pörkölés és a sütés mindkettő száraz hő főzési módszerek. Ezek a főzési technikák forró levegőt használnak melegítésre, jellemzően 300 ° F vagy magasabb értéken.

Mindkét módszer barna az élelmiszer külsejét, finom ízt ad hozzá (gondold: ropogós csirkehéj és ropogós kenyér). Miközben a pörkölés nyílt lángon főtt ételeket jelentett, a sütés ma sütőben történt.

Recept: Hariss zöldborsó

(Képminőség: Kelli Foster)

Mi a különbség a pörkölés és a sütés között??

Bár ezek a főzési módszerek közel azonosak a mai konyhában, valójában vannak olyan dolgok, amelyek különválasztják őket.

  • Az élelmiszer szerkezete: Ez az elsődleges tényező, amely ezeket a főzési módszereket különválasztja. A pörkölés olyan főételek elkészítését jelenti, amelyek már szilárd szerkezettel rendelkeznek, mielőtt a sütési folyamat megkezdődik (gondold: hús és zöldség). A sütés magában foglalja az olyan ételeket, amelyek korán nem rendelkeznek struktúrával, majd szilárdak és elveszítik üres helyüket a főzés során (gondold: sütemények és muffinok).
  • Hőmérséklet: Különböző források szerint a sütőben a hőmérséklet beállítása is megkülönbözteti ezt a két főzési módszert. A pörkölés magasabb hőmérsékletet igényel (400 ° F fölött), hogy a főtt sütés külső felületén pirított, zamatos “kéreg” keletkezzen, míg a sütés alacsonyabb sütési hőmérsékleten (375 ° F).
  • Zsírtartalom: Míg sok sütőben lévő zsír tartalmaz zsírt, a zsír külső bevonata, például a zöldség vagy az olívaolajjal csiszolt hús a pörkölés.
  • Fedelt pan: A pörkölés tipikusan nyitott, fedetlen tálban történik, míg a sütéses tételek fedezhetők.

Melyik módszer megfelel a receptjének??

Ha olyan ételeket főz, amelyeknek szilárd szerkezete van – mint bármilyen hús vagy zöldség – a sütő hőmérsékletétől függetlenül.

Ha olyan ételeket főz, amelyek már nem rendelkeznek szilárd szerkezettel, de a főzés után – mint a muffin, a sütemény, a kenyér és a sütőtök – a megfelelő módszer a sütés.

Egyszerűen elég, igaz?