Egy másodpercnyi vörös pasztőrözött tejet vettem fel egy speciális piacon a másnap. Ez drága volt (kb. 3,50 $ és az 1,50 dolláros üveghitel, amit vissza tudok kapni, ha visszaadom az üveget), de eléggé kíváncsi voltam ahhoz, hogy felfröccsenek. Soha nem hallottam előtte a pasztőrözött tejről, de a tej helyi, fenntartható, szerves, nem homogenizált és jerseyi tehenektől származott, ezért nagyon sok érdekes volt. Mi a vákuum pasztőrözés, és vajon ez a tej ízében észrevehetően különbözik-e a Trader Joe-tól származó mindennapi szervesanyagomtól??

Még az egész vagy 2% -on túl számos választási lehetőség van, amikor napjainkban vásárolunk tejet. Kezdjük a legegyszerűbbekkel: homogenizált vagy nem homogenizált. A homogenizált tej egyszerűen azt jelenti, hogy a tej feldolgozásra került, hogy a zsírrétegek egyenletesen oszlanak el a tejben. A tej homogenizálásakor a zsír elkülönül és a tetején egy krémréteget képez. Ezeket a finom ételeket felhúzhatja, és különleges kávéfogyasztásként használhatja fel, vagy a reggeli bogyókra duzzasztva, vagy rázhatja az üveget, és ideiglenesen eloszthatja a krémet a tejbe. Vannak, akik azt állítják, hogy a nem homogenizált tej jobb neked, mivel a homogenizált tejben alkalmazott feldolgozás nem szív egészséges.

A pasztörizálás célja a tejben jelenlévő káros baktériumok elpusztítása. Az UHP (vagy Ultra-Pasturized) azt jelenti, hogy a tej nagyon magas hőmérsékleten (280ºF 2 másodpercig) hevít, és nagyon polcilag stabil terméket termel, mivel a tej több hétig hűtőben tartható. De általában azt vásároljuk, amit csak ismert, és pasztőrözött tejet jelölnek, amit HTST vagy High Temperature Short Time Pasteurization néven is neveznek, ahol a tejet 15 másodperc alatt 161ºF-on melegítik. Ez a tej 2-3 hétig tarthat a hűtőszekrényben.

A vákuum pasztőrözéssel a tejet 30 percen keresztül 145ºF-on tartják, majd gyorsan lehűtik. Ez megőrzi a tej természetes enzimjeinek és jótékony baktériumoknak a magas százalékát, ami hozzáadja a tej ízét és melegét. Hosszú ideig tart a hűtőszekrényben, mint a HTST tej. Sok ember a nyers (vagy pasztőrözött) tej alternatívájaként forralom a pasztőrözött tejet, amely bizonyos területeken nehéz lehet. A szokásos pasztőrözött tejnél sokkal többet költ, minthogy a folyamat hosszabb és ezért drágább.

De hogyan hat a pasztőrözött tej íze? Bár szeretem a tejet, nem iszom többé italnak, ezért öntöttem egy kis poharat, és kortyoltam. A textúra gazdagabb és vékonyabb, mint a szokásos (2% -os, szerves, homogenizált, HTST pasztőrözött) tej. Az íze tejszerű volt, csak teljesebb és gazdagabb ízzel erősödött. Nem éreztem olyan édesnek, és enyhén füves befejezése volt. Nagyon finom dolgok voltak, mind a saját, mind a reggeli tea!

A költségek megakadályoznák ezt a tejet rendszeresen. Mégis, nem haboznék különleges alkalmakra vagy alkalmi felkiáltásra. Szeretnék főzni ezzel a tejjel, például olyan receptekkel, amelyek kiemelnék az ízét, mint például a panna-cotta. Vagy egy friss, házi sajt finom lesz.

Kíváncsi vagyok, hogy az alacsonyabb pasztőrözési hőmérséklet és a homogenizáció hiánya befolyásolná a recepteket. Van bárki tapasztalata ennek?

Meg kell mondani, hogy a tejet, amelyet kipróbáltam, a St. Benoitból, a Sonoma County alapú tejelőből származott, amely nagyszerű joghurtot és a legjobb joghurt sajtot tartalmaz, amit valaha kóstoltam. Olyan Jersey teheneket használnak, amelyekről tudják, hogy gazdagabb, krémesebb tejet termelnek. A gyors Google-keresés rámutat arra, hogy számos kisebb, családi tulajdonban lévő tejfeldolgozó az Egyesült Államokban a vákuum pasztőrözési folyamatot használja, és hogy a tejet olcsóbb (mint a legtöbb dolognál!), Mint itt.

Összefüggő: Élelmiszertudomány: Mi a Deal with Ultra Pastuerization??

(Képek: Dana Velden)