Ha valaha látott egy banánfa, talán észrevetted a teardrop alakú lila virágot a banángyümölcs-klaszter végén. Ez a banánvirág, amelyet banánszívnek is neveznek. Ez egy ehető virág, amelyet délkelet-ázsiai és indiai főzésben használnak, ahol zöldségnek tartják. Lehet, hogy meglepte, hogy a banánvirágok sokkal közkedveltek egy jól ismert és népszerű zöldséggel. Meg tudja találni, mi az? Tipp: míg szélesebb körben ismert zöldség, valójában egy virág!

Az amerikai ázsiai élelmiszerboltokban található banánvirágok nyersek, és levesben, pörköltben és curryban főzve is. Gőzölhetőek is lehetnek, desszertként szolgálnak, és mint egy articsóka, leválik. Vannak, akik azt állítják, hogy a virágszirmok íze olyan, mint articsóka levelek. Az articsókához hasonlóan a húsos szirmok és a banánvirág “szíve” is fogyasztható. És míg a legtöbben gondoltuk az articsóka zöldségféléként, valójában virágok – nagy, nem virágzott csontok!

Felkészüléshez szeletelje le az alját, és hámozza le a tompa színű kemény külső szirmokat. Ahogy mélyebbre esik, a szirmok elkezdenek elhalványulni. Ne hagyja abba a szirmokat, amikor eléri a nem unalmasokat. Ön is látni klaszterek teeny, apró baba banán! Ezeket “botgyümölcsnek” nevezik. A sárga is ehető, de dobja ki a barnákat. A vágás során a banánvirágok oxidálódnak és gyorsan barnulnak, így gyorsan dolgoznak, vagy dörzsölnek citromlevet a vágott részeken.

Receptek banánvirágokkal:
• Banana Blossom saláta csirke és ázsiai körte – hangos étkezés
• Banana Blossom saláta – Élelmiszerhálózat
• Garnélarák és Banana Blossom saláta – Washington Post
• Banana Blossom Curry – RecipeZaar
• Banana Blossom és garnélák Curry – hsa * ba
• Sült banánvirág – Kertből

Összefüggő:
A banán kipusztul?
Fruit Spotlight: piros banán
A hal párolt banánlevelekben
Öt módja annak, hogy egyenek a squashvirágok

(Kép: Kathryn Hill)