(Képminőség: Sara Kate Gillingham)

Amikor tizenöt évvel ezelőtt költöztem New Yorkba, egy barátom bevett egy belvárosi körutazásra olcsó helyekre, hogy kitöltse a hasamat. Az egyik megállás a Lahore Deli, egy pakisztáni közösség a Soho szélén, ahol négy dollárért egy kis doboz rizzsel, daldal és zöldséggel és egy forró csésze édes tejes chai-val lehetett. A Chai részesedése a törvényjavaslatból egy dollár; ezekben a napokban ötven dollár.

Ott volt Lahore Deli, ahol a szerelmem a chai virágzására, és amint a városban messzebbre mentem, más helyeket kerestem a nagy chai számára, de sosem találtam olyanat, amely megfelel Lahore-nak, és így amikor a vágyakozás – és szinte naponta érkezik – vagy átszaladok a Crosby Streetre, vagy én csinálom a sajátját.

(Kép jóváírás: Apartmanterápia)

Chai szó szerint a teát a világ nagy részéig jelenti, de a legtöbb angol beszélő chai-ra gondol, mint a fűszerezett teásital Masala Chai. Tehát igen, technikailag Chai tea “tea tea”.

Kétféleképpen teheted ezt: mindent eldobhatsz egy fazék vízben és párolhatod, majd hozzáadhatod a tejet, a teát és az édesítőszert, és pörkölheted néhány percig; vagy hagyja, hogy a fűszerek egy éjszakán át áztassa a vizet, majd reggel a tealevelet és a tejet párolja. A tealevelekhez használja az Assam vagy Ceylon teát, ha purista vagy. Angol reggeli fog tenni. Laza PG tippeket használok.

Játssz az ízekkel. Több kardamom, ha rajongó vagy, például. A társaim azt mondják, hogy bűn, hogy összekeverik a gyömbért a tejjel, de szeretem a hő extra dimenzióját. Találd meg a saját képletedet. Miután elérte, tudni fogod.

(Képminőség: Sara Kate Gillingham)


Masala Chai Tea

Egy adagot tesz ki 8 uncia

 • 3/4 csésze

  víz

 • 2-4

  egész zöld kardamomhéjak, összetörtek

 • 1 – 2

  vékony szelet friss gyömbér

 • 1

  1 hüvelykes fahéjas bot

 • 1 darab

  csillagánizs

 • 3/4 csésze

  tej

 • 1 1/2 teáskanál

  laza fekete tea levelek

 • Édesítőszer, ízlés szerint (inkább mézet vagy juharszirupot)

Egy kis serpenyőben össze kell keverni a vizet, a kardamomot, a gyömbért, a fahéjas botot és a csillag ánizsort. Forraljuk fel a keveréket, majd engedjük le a hőt és pár percig pároljuk, amíg a keverék illatos. Adjuk hozzá a tejet és a tealevelet, és pároljuk egy percig, majd kapcsoljuk ki a hőt és hagyjuk meredten 2 percig. Töltsön egy csészébe egy finom szitán. Dobja el a leveleket és a fűszereket. Add hozzá édesítőszert, ízlés szerint.

Recept jegyzetek

Egy éjszaka chai: Ha reggel mélyen ízletes teát akarsz, kezdd el az előző este. Egy kis serpenyőben egyesítsük a vizet, a kardamomot, a fahéjas botot és a csillag anizát. Még ne adj hozzá a gyömbért. Forraljuk fel, majd kapcsoljuk ki és fedjük le a serpenyőt. Reggel, adjunk hozzá a szeletelt gyömbért, és forraljuk fel, majd csökkentjük a hőt, és pároljuk néhány percig, amíg a keverék illatos. Adjuk hozzá a tejet és a tealevelet, és pároljuk egy percig, majd kapcsoljuk ki a hőt és hagyjuk meredten 2 percig. Töltsön egy csészébe egy finom szitán. Dobja el a teát és a fűszereket. Add hozzá édesítőszert, ízlés szerint.

(Kép jóváírás: Apartmanterápia)