A kerek kenyér formázásakor – vagy akár egy kenyér esetében – az elsődleges cél a glutén nyújtása és felületi feszültség kialakítása. A feszes bőr segít a kenyérben, hogy megtartsa alakját az utolsó emelkedés során, lehetővé téve a cipó felemelkedését fel és nem összeomlik egy pocsolyában a pulton. Plusz, még egyszer szépnek tűnik!

Néhány különböző technikát alkalmaznak egy kerek cipó (más néven boule) megformálásához. Ez az, amit megtudtunk, amikor először kezdtünk kézműves kenyereket készíteni és a legtermészetesebbnek érezzük magunkat.

Poroltassa a tésztát és a kezét liszttel. Tehát nem túl sok vagy túl kevés lisztet kapunk, finoman dörzsöljük a lisztbeadt kezünket a tészta felszínén, hogy egyenletes bevonatot kapjunk mindkét.

Mindkét kezével vegye fel a tésztát, a tetején hüvelykujját és az ujjait.

Gyorsan dolgozva használd a hüvelykujját és a kezed tenyerét, hogy lefelé nyújtsd a tészta felületét. Használat közben használja az ujjait. (A legkönnyebb az egyik kezünk kihúzása és a másik kezünk ujjainak felhúzása, majd a kezünket egyenletes felületi feszültségre fordítjuk.)

Forgassa el a csészét negyed fordulattal, és ismételje meg, folytassa körül, amíg egyenletesen alakú labda van. Próbálja meg ezt a lehető legkevesebb fordulóban.

Fordítsa át, és látnia kell egy “hasa ​​gombot” az alsó oldalon. Ha ez úgy néz ki, hogy kibontakozik, gyengéden csípje össze a tésztát, hogy lezárja.

Ezen a ponton a kenyér készen áll az utolsó emelésre! Megengedheti, hogy a hasát a gombnyomásra lefelé emelje a pultra, vagy használjon egy korrektor kosarat még jobb alakra.

A körkörös kenyér formázása szépen feszes bőrrel végzi a gyakorlást. Ne csüggedj, ha az első (vagy az első) próbálkozás nem tűnik teljesen helyesnek. Idővel olyan érzést kapsz, és kóstolhatsz ki, mint egy profi!

Összefüggő: Jó kérdés: Hogyan tárolhatom a kenyeret??

(Képek: Emma Christensen a Kitchn számára)