“Minden nap, Amerikában elegendő élelmiszer fogy el, hogy kitöltse a Rose Bowl-t.”

Ez az első mondat az első oldalról Amerikai pusztaság, Jonathan Bloom új könyve arról, hogy hazánk “elfogyasztja az élelmiszer közel felét”, és hetek óta cseng a fejemben, amikor a boltban vagyok, a hűtőszekrényt vagy a vacsorát. Egy óriási labdarúgó-stadion tele elpazarolt élelmiszerekkel (minden nap egy nap!) Egy megdöbbentő kép, de ami még fontosabb, miért számít, és mit tehetünk vele?

Kezdjük, megismerhetjük, hogy miért és miért ment ez az egészséges táplálék – ez nem szép, de nagyon érdekes. Bloom, a WastedFood.com újságírója és alapítója fantasztikus munkát vállal az olvasók átvételében az amerikai élelmiszer-rendszeren keresztül, a farmtól a villaig és mindenütt a helyszínen. Megvizsgálja az élelmiszerlánc minden aspektusát, beleértve a gazdaságokat, a tehergépjármű-üzembe helyezést, a szupermarketeket, az éttermeket, az otthonokat és az élelmiszer-visszanyerési csoportokat, hogy felfedezze az élelmiszer-hulladékok intézményi, kulturális és pszichológiai okát.

A legtöbb elpazarolt élelmiszer tökéletesen ehető. A Bloom szerint azonban olyan tényezők eredményeképpen jöttünk el, hogy az élelmiszereket magától értetődővé tesszük, mint például az iparosodott élelmiszer-rendszerünk, a gazdaságoktól és a főzésektől való kapcsolódás, valamint azt a felfogást, hogy az élelmiszer olcsó és bőséges. A fogyasztók elvárásait nem kielégítő ételeket dobják. A konyhai készségek modern hiánya is jön szóba, mivel sokan közülünk nem tudjuk, mi a teendője a maradéktartálynak, vagy hogyan kell megőrizni az extra gyümölcsöket és zöldségeket. A takarékosság már nem erény.

Miért van ez az ügy? Az egyik, sok amerikai éhes, és Bloom megvitatja az élelmiszerek visszaszerzésének és újraelosztásának egyes módjait. Erkölcsi és etikai okokból kifolyólag leírja az élelmiszer pazarlásának súlyos környezeti következményeit is. A népszerű érzékeléssel ellentétben a szerves anyagok eldobása nem feltétlenül jóindulatú. A hulladéklerakókban csapdába esett, káros metánt bocsát ki és szennyezi a felszín alatti vizeket. És akkor vannak olyan erőforrások, amelyek elsősorban az élelmiszerek növekedését, feldolgozását és szállítását eredményezték…

Ez egy kitaláló téma, de ez fontos kérdés, és sürgetem mindazokat, akik érdeklődnek az élelmiszer-rendszer megváltoztatásától, vagy csak a mindennapi szokások megváltoztatásától, hogy elolvassák Bloom könyvét. Az ő prózája élvezetes olvasni, és nem érzed magad, hogy prédikálsz vagy átsétálsz a végzet és a sötétség között. Bár elismeri, hogy soha nem fogjuk teljesen elfogyasztani az élelmiszer-hulladékot, a Bloom valódi megoldásokat kínál a nemzeti és az egyéni szinten. Ezt a könyvet olvasva megdöbbentem, aztán szomorítottam, és most energizáltam, és hálás vagyok Bloomnak, hogy ezt a témát olyan alaposan és vonzó módon osztotta meg.

Olvasd el: Amerikai pusztaság: hogyan dobja el Amerika az ételeinek közel fele (és mit tehetünk róla), $ 17.16 az Amazon-on

Összefüggő: Tippek és trükkök: Hogyan kerüljük el az élelmiszer elpazarlását?

Az Apartment Therapy Media mindent megtesz annak érdekében, hogy a termékeket tisztán és átlátható módon tesztelje és felülvizsgálja. A jelen véleményben kifejtett nézetek a véleményező személyes véleményei, és ezt a termék-áttekintést a gyártó vagy a nevükben dolgozó ügynök semmilyen módon nem támogatta vagy fizetett. Azonban a gyártó megadta nekünk a terméket tesztelésre és felülvizsgálatra.

(Kép: Da Capo Press)